«Στη μέση της ιστορίας υπάρχει και ένα ποδοσφαιρικό ματς», συνηθίζουν να λένε αστειευόμενοι οι Σκωτσέζοι για το «Old Firm».

Η αναμέτρηση μεταξύ Σέλτικ και Ρέιντζερς αποτελεί μία αιώνια αντιπαράθεση οπαδών με διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι ρίζες τούτης της κόντρας βρίσκονται στον 16ο αιώνα και στον ηγέτη του Προτεσταντισμού, Τζον Νοξ, ο οποίος προσπάθησε να αφανίσει τον καθολικισμό από την Σκωτία.
Το πρώτο ντέρμπι

To πρώτο ματς των αιώνιων αντιπάλων πραγματοποιήθηκε το1888 και ήταν φιλικού χαρακτήρα. Μάλιστα, η Σέλτικ για να παραταχθεί χρειάστηκε να δανειστεί 8 παίκτες από την Χιμπέρνιαν που θεωρούνταν εκείνη την εποχή εκπρόσωπος της Ιρλανδίας στη Σκωτία. Η Σέλτικ επικράτησε με 5-2 δίχως να συμβεί το παραμικρό εκτός αγωνιστικού χώρου.


Βία και παράνοια των οπαδών!

- Απίστευτα πράγματα έχουν καταγραφεί σε ντέρμπι μεταξύ Ρέιντζερς και Σέλτικ. Το 1931 ο γκολκίπερ της Σέλτικ, Τζον Τόμσον, έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 22 ετών αφού δέχτηκε κλωτσιά στο κεφάλι, τη στιγμή που προσπάθησε να αποσπάσει την μπάλα από τα πόδια αντίπαλου επιθετικού!

Δείτε το συγκλονιστικό video




- Το 1971 τουλάχιστον 66 οπαδοί της Ρέιντζερς άφησαν την τελευταία πνοή τους στο "Αϊμπροξ" κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για το νικητήριο γκολ που πέτυχε η ομάδα τους στις καθυστερήσεις.



- Το 1980 στον τελικό του Κυπέλλου πραγματοποιήθηκε μαζική εισβολή οπαδών και από τις δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο που μετατράπηκε γρήγορα σε ρινγκ όπου έπεφτε το ξύλο της αρκούδας!



- Οπαδοί της Ρέιντζερς συνήθιζαν να διασκορπίζουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Άιμπροξ την τέφρα νεκρών συγγενών τους, μέχρι που αυτό απαγορεύτηκε καθώς καταστρεφόταν ο χλοοτάπτητας!

-Το 1996, ο Τζέισον Κάμπελ, ένας 23χρονος Προτεστάντης ακολούθησε έναν 16χρονο οπαδό της Σέλτικ μαχαιρώνοντας τον στην καροτίδα! Ο Κάμπελ εκτίει ποινή φυλάκισης. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε φορά που οι οπαδοί της Σέλτικ προσπαθούσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στο σημείο του θανάτου του αδικοχαμένου οπαδού οι φανς της Ρέιντζερς δημιουργούσαν εμπόδια!

-Ο Μο Τζόνστον ήταν ο πρώτος παίκτης που απέκτησε η Ρέιντζερς, παρότι ήταν καθολικός. Οι φανατικοί υποστηρικτές της Σέλτικ δεν του το συγχώρεσαν ποτέ και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να πυρπολήσουν το σπίτι του και να ξυλοκοπήσουν τον πατέρα του.


Τα ρεκόρτου Old Firm

- Η μεγαλύτερη προσέλευση θεατών που παρακολούθησαν το μεγάλο ντέρμπι είναι 132.850 θεατές στον τελικό του Κυπέλλου Σκωτίας το 1969 που πραγματοποιήθηκε στο «Χάμπντεν».

- Στις 2 Ιανουαρίου του 1939 κατεγράφη νέο βρετανικό ρεκόρ σε ματς πρωταθλήματος αφού βρέθηκαν στο «Άιμπροξ»118.567 θεατές.

- Ο Άλφι Κον είναι ο μοναδικός παίκτης που κατέκτησε το Κύπελλο Σκωτίας και με τις δύο ομάδες. Με τη Ρέιντζερς το 1973 και με τη Σέλτικ το 1977 όπου αμφότεροι αναμέτρηθηκαν σε αντίστοιχους τελικούς!

- Στα παιχνίδια ανάμεσα σε Ρέιντζερς και Σέλτικ επιτρέπεται η μετακίνηση οπαδών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι φιλοξενούμενοι εισέρχονται στις κερκίδες φορώντας μαύρες σακούλες στα πόδια ώστε να μην μολυνθούν από το εχθρικό έδαφος, ενώ δεν πηγαίνουν στην τουαλέτα του γηπέδου προτιμώντας τις εξέδρες!

- Οι δύο ομάδες είχαν καλές σχέσεις όταν ιδρύθηκε η Σέλτικ το 1888. Για τουλάχιστον πέντε χρόνια συνεργάζονταν. Όταν όμως η Ρέιντζερς κυριάρχησε στη Σκωτία αυτομάτως γεννήθηκε και το μίσος του “Old Firm”.

Δείτε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για το σκωτσέζικο ντέρμπι











ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ

Διοργάνωση
Αγώνες
Ρέιντζερς
Ισοπαλίες
Σέλτικ
Πρωτάθλημα
293
115
82
96
Κύπελλο
46
16
8
22
Λιγκ Καπ
46
23
2
21
Σύνολο
384
153
92
139